tisdag 6 mars 2012

Namn och Nahmn

I min förra (tillika första) bloggpost tog jag lite kort upp att Familjeliv.se är en högborg för säregna och ovanliga. Det jag inte tog upp är att det finns en hel del namn som är konstiga och direkt olämpliga.

Det enklaste och förmodligen vanligaste sättet att få ett unikt namn på sina barn är att byta ut, lägga till eller ta bort en bokstav eller att lägga till en apostrof. Någorlunda harmlösa exempel inkluderar Felizia och Zara, betydelsen eller uttalet förändras inte särskilt mycket när man byter ut ett S mot ett Z. Snäppet värre är när man byter ut flera bokstäver eller bokstäver som inte har samma eller snarlikt uttal, ett exempel på detta är Filizia. I motsats till Felizia så uttalas inte detta namn som Felicia utan blir mer som Fi-li-zia, det är i det svenska språket en tydligt skillnad på E och I.

Väljer man att lägga till en bokstav för att få ett mer unikt utseende på namnet så kan resultatet, för omgivningen, ganska snart uppnå en komisk effekt. Inte sällan är det bokstaven H som får förnedras och förpassas till att vara en unik faktor i namn men ett autentiskt exempel från FL är Djohnny. Ja, du såg rätt, det är Johnny med ett D framför. Det finns enligt SCB två personer i Sverige som innehar detta namn. Jag kan bara spekulera i varför man valt att göra så men mina pengar sätts på att man vill ha ett mer "amerikanskt" uttal på Johnny. Tyvärr blir det bara fel och det blir förmodligen jobbigt både för Djohnny och omgivningen när det måste bokstaveras i tid och otid.

Det om annorlunda stavningar, nu kan vi gå över på de namn som är direkt olämpliga i sig, i betydelsen. Jag vill börja med ett som tillhör de värsta, Melena. För det otränade ögat är det väl inte så farligt, det är lätt att säga och det ligger mjukt på tungan. De av er som vet vad Melena (melena) betyder fick nog lätta till måttliga kväljningar av de sista fem orden i den förra meningen och nu är det dags att ni andra också får det. Melena är ett medicinskt ord för blodig avföring av den mer otrevliga sorten där blodet har levrat sig. Utseendet är ungefär som tjära. Det är lätt att förstå varför det här namnet är klart olämpligt, många vet om den här betydelsen och associationen är, för att uttrycka det milt, ganska negativ.

Ett annat ord i samma kategori är pojknamnet Nimrod, ett bibliskt namn från början men som på engelska numer har betydelsen pucko eller dåre. Det här är inte ett namn som man gärna vill ha när man umgås med engelskspråkiga personer, det är bokstavligen som att heta Dåre i förnamn.

Det kan väl tyckas lite synd att namnet fått den betydelsen men när man ger sina barn namn bör man utgå från hur det upplevs av omgivningen, för vad man än tycker om den saken så kommer man att bedömas utifrån sitt namn av de tusentals personer man möter under en livstid. Engelskspråkiga personer kommer att reagera på namnet Jerker eller Nimrod, heter man Jesus så kommer man få höra skämt om den saken. Det är så här det ligger till och jag upplever att den aspekten inte får tillräckligt mycket vikt när namnet ska väljas. Jag förstår att en del människor vill att barnen ska få unika namn och det är helt ok, men man bör nog vara försiktig när man väljer namn för namnen ska uppfattas och de ska uttalas. Strider de mot vedertagna uttalsregler eller om de har en annan innebörd så kommer människor reagera utifrån det.

Ingen namndiskussion är komplett utan att ta upp de namn som populärt kallas för white trash-namn, betydelsen är helt enkelt namn som uppfattas tillhöra lägre socioekonomiska klasser. Det är som tidigare decenniers Y-namn. Det är namn som Chewin eller Chassandra (enligt SCB existerar inte det första som namn), alltså variationer på det jag tog upp tidigare men också namn som gärna är amerikanska. Melissa skulle kunna vara ett annat sådant namn. Jag tycker inte att de här namnen per automatik är olämpliga (i motsats till många andra på FL) men de medför att namnet kommer att uppfattas på ett visst sätt, annorlunda mot Carl och Anders eller Sara och Emma. På gott och ont.

Det enda jag begär (om jag ens kan sägas begära något) är att man tänker efter en gång extra när man väljer namn, vi lever i en ständigt skiftande värld med en allt större globalisering och i vissa fall är namnet det enda man har som kan bedömas, det kan vara centralt för både identitet och för hur andra ser på en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar